Nieuws

Derde Corona-vaccinatie voor geselecteerde groep patiënten

4 oktober 2021

Een deel van de patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie een betere bescherming tegen het coronavirus krijgen.
Het gaat hierbij uitsluitend om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist.
Deze patiënten worden vanaf oktober door de specialist uitgenodigd voor vaccinatie bij de GGD.
Het betreft o.a.:
-mensen die chemotherapie of immunotherapie kregen kort voor de coronavaccinaties.
- mensen die een orgaan-/ stamcel of beenmergtransplantatie hebben gehad
- een deel van de mensen met ernstige nierfunctiestoornissen.

Op de website van het RIVM staat informatie voor mensen met een afweerstoornis, met een uitgebreid veelgestelde vragen-onderdeel.

Verschil derde vaccinatie en booster


De derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat een aantal mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties een betere bescherming krijgen (opbouwen). Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit een of twee vaccinaties bestaat.

Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem en is voor mensen die na een of twee vaccinaties initieel wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming is afgenomen (na verloop van tijd). De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat er nu geen reden is om een boostervaccinatie in te gaan zetten. Boostervaccinatie is effectief om bescherming en titers te verhogen, maar op dit moment nog niet noodzakelijk.

Terug naar het nieuwsoverzicht